06. december 2015 · Kommentarer inaktiverade för Säkerheten viktig vid svetsning · Categories: Okategoriserade

Ibland inträffar bränder till följd av svetsning, dock inte med TIG-svetsning. Detta beror på så kallade svetsloppor. Namnet har de fått efter loppan som hoppar kring helt irrationellt. Svetslopporna är svåra att beräkna och då svetsaren använder skydd ser denne inte var de glödande kornen flyger. För det är vad lopporna är, ett grovt stänk eller regn. Det är energi som frigörs ur svetslågan som har hög temperatur. Järn smälter vid 1530 grader Celsius, således en oerhört varm företeelse. När då dessa träffar omkringliggande brännbara material kan branden vara ett faktum. Stora bränder på grund av svetsloppor har inträffat bland annat i en skyskrapa och ett värmekraftverk. Dessutom inträffade en riktig storbrand ombord på världens största containerfartyg Emma Maersk.

Två huvudgrupper av svetsning

Naturligtvis är det däremot vanligare med lyckade svetsningar då man är noga med säkerhetsåtgärder nu för tiden. De olika typerna av svetsning är de som kallas gasvolfram, metallbåge med eller utan gas, punktpulver och vanlig gassvetsning. I huvudsak delar man dock upp svetsning i två huvudgrupper, trycksvetsning och smältsvetsning. Det hörs på namnet vad de står för. Typerna som nämnts är delar i dessa med olika undergrupper. Utöver dessa finns bultsvetsning och magnetpulssvetsning.

Arbetsmiljön är viktig och inte minst då elektriska ljusbågar används. Dessa kan orsaka ögonskador och skyddsutrustning som svetsskärm och svetshjälm är absolut nödvändiga.

Comments closed