Det är en varm och ljuvlig sommarkväll, luften är varm och skön utomhus men inne känns det kvavt och instängt. Du vill öppna fönstret för att vädra men samtidigt vill du inte få in en hel svärm med mygg när du ska sova – känns det igen? Då behöver du ett myggnätsfönster, då kan du till och med vädra hela natten utan att oroa dig över att insekter ska flyga in i din bostad.

Hur fungerar ett myggnätsfönster?

Myggnätsfönster finns i olika modeller för att passa alla sorters fönster. De äldsta modellerna bestod oftast av en ram tillverkad i trä och ett myggnät i ramen, sedan placerade du denna ram i fönsterkarmen i ditt öppna fönster. Nu för tiden finns det lite fler alternativ. Måttanpassade ramar som du placerar i din fönsterkarm finns fortfarande kvar, men nu är det vanligare att de är tillverkade av aluminium. En annan vanlig modell är en så kallad rullgardinsmodell, du fäster rullen på insidan av ditt fönster och sedan drar du ner myggnätet, precis som en rullgardin – det krävs dock att ditt fönster öppnas utåt. En annan, väldigt enkel modell av myggnät att ha i fönstret är att bara ha själva nätet, utan ram som du sedan fäster med kardborreband runt om fönsterkarmen.

Olika sorters nät

Precis som det finns olika modeller och olika anordningar för att fästa nätet så finns det nät av olika slag. Beroende på hur finmaskigt nätet är så håller det också olika sorters insekter borta, exempelvis knott är väldigt små och då behövs riktigt täta maskor för att hålla dessa ute. Men man ska också komma ihåg att ju tätare nätet är desto sämre cirkulerar luften igenom och du kanske inte får den effekt som du vill ha från början. Näten kan också vara olika starka, det finns till och med nät som är så förstärkta att de klarar av katt- och hundklor utan att gå sönder.