Lasern skapades 1960 i Malibu USA då den första lyckade och användbara konstruerades. Det var en rubinlaser och man visste inte först om den skulle fungera eller inte. Det gjorde den och laserstrålen var född. Sedan dess har den utvecklats och delas numera in i två typer, kontinuerliga eller pulserande. Den vanligaste lasern är halvledaren vilken vi kan se i flera olika elektroniska produkter som läsare för cd och dvd eller som laserpekare.

Stora maskiner

Laser används i hastighetsövervakning och även för att kontrollera luftföroreningar. Inom läkarvetenskapen förekommer rubinlasern som bland annat används till att ta bort tatueringar. Laser används även inom metallindustrin och då är det koldioxidlaser som används. Den används även vid skärarbeten och svetsning. Strålen är infraröd och effekten uppgår till flera hundra watt.

Laserskärning av tunnplåt inom industrin är en laserteknik som skär genom plåt. Dessa brukar vara ordentligt stora fabriker med många maskiner. Brukligt är att dessa hanterar plåtar på maximalt 3 gånger 6 meter. Plåtens tjocklek beror på typ av material och svartplåt eller stålplåt som den även kallas, kan genomskäras på upp till 2, centimeter, rostfritt 1,5 centimeter och aluminium något tunnare. Maskinerna är flexibla och det är inga större procedurer för att växla material eller storlek på det som skall skäras till.