16. oktober 2014 · Kommentarer inaktiverade för LED-lampor för lägre energiförbrukning · Categories: Okategoriserade

Den 1 september 2009 införde EU nya regler kring tillverkning och försäljning av lampor. Man beslutade att våra energislösande glödlampor stegvis skulle fasas ut och ersättas med energisnålare alternativ.

LED-lampor är ett populärt alternativ och det finns flera anledningar till det. De drar väldigt lite ström, har en lång hållbarhet och blir inte fullt så varma som till exempel lågenergilampor och halogenlampor. Dessutom är de fria från kvicksilver och farliga gaser, vilket många ser som en klar fördel. Detta underlättar även mycket vid hantering och återvinning av förbrukade lampor.

När det gäller dina befintliga armaturer där hemma är det enkelt att bara byta ut dina gamla glödlampor mot LED-lampor. Ska du däremot köpa en ny armatur finns det även många modeller med inbyggd ljuskälla att välja på.

När du ser över ditt hems belysning är det alltid bäst att börja med trivselbelysningen. Med LED-tekniken har du här betydligt större valfrihet än förr när det gäller att få till ljussättningen i rummet precis så som du vill ha den. I tillägg till att välja hur mycket ljus som ska flöda från en lampa kan man också välja med vilken färg den ska lysa. Som vanligt är det viktigt att köpa likadana lampor till alla hållare i armaturen så att ljuset lyser jämnt fördelat och i samma färg.

De flesta av oss tittar bara på watteffekten vid valet av lampor. Men lampans effekt är inte den bästa mallen att utgå ifrån när man vill veta  hur mycket ljus en lampa ger ifrån sig. Här bör man istället utgå från lampans Lumen.

Lumen är en enhet som används för att ange totalt ljusflöde från en lampa i alla riktningar som ljuset sprids i. För vanliga lampor är en enkel tumregel att man ska multiplicera glödljuswatt med 10 för att få fram hur många Lumen man ska ha på sin lampa.

Comments closed