25. november 2018 · Kommentarer inaktiverade för Att tänka på när du söker hyresrätt · Categories: Okategoriserade

Drömmen om ett eget boende, få ett slut på runt-flyttandet och att slippa bo i andra hand är en dröm för många idag. Har man pengar eller kan ta lån på banken är bostadsrätten förstås ett lockande alternativ. Flertalet har dock inte den ekonomiska möjligheten. Så hur får man en hyresrätt?

Idag dröjer det lång tid att få en hyresrätt i storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö. Ställ dig i bostadskö tidigt och räkna med minst 10 år för en hyreslägenhet i en förort och 20 år för innerstaden. Hyresbolagen kräver även en fast inkomst. Ordna därför med anställningspapper, CSN-beslut eller andra dokument som styrker din inkomst.

Enklaste sättet att få tag på en hyresrätt är att söka hyresrätter en bit ifrån storstadsregionerna. Det kan t.ex. vara svårt att få tag i en bra hyresrätt i Örebro. Kan du tänka dig att pendla 50-60 minuter måndag-fredag är det relativt enkelt att få en hyresrätt i exempelvis Flen eller Katrineholm. Bristen på hyreslägenheter är ett storstadsproblem – på landsbygden finns boende men inga jobb och vice versa.

Var inte rädd för att lyfta luren och ringa alla privatvärdar i de områden där du vill hyra ett boende. Var uppmärksam! En del privatvärdar kan fråga om pengar – det kan hända att de vill sälja hyreskontraktet till dig. Se slutligen över alla papper innan påskrivning så alla uppgifter stämmer.

Comments closed