När man väl har fått klartecken till sitt uterum eller sin altan så är det dags att börja planera. Det första man bör fråga sig är om man skulle vilja använda tillbyggnaden hela året om eller bara på sommaren. Givetvis skiljer det sig i både tid, pengar och sätt att gå tillväga. Just därför är det viktigt att man en idé och att man planerar steg för steg väldigt noggrant. Alltifrån virke med bra träskydd till fönster och inredning. När arbetet är klart behöver man såklart underhålla uterummet, förslagsvis med bra tralltvätt.

bygga uterumSedan kan man fundera över vilken funktionalitet man vill att uterummet ska ha. Man kan till exempel välja mellan vanliga skjutdörrar eller så kallade lyftskjutdörrar. De lyftbara skjutdörrarna är lite enklare att fösa undan. Den lyftbara varianten är också att föredra om man har tänkt sig att ha stora dörrar in till sitt uterum. Vanliga skjutdörrar blir snabbt väldigt tunga att öppna om man väljer lite större storlekar på dem. En tredje variant som man kan välja på är vikdörren. Den här varianten är en aning kostsammare än de andra men ger helt andra möjligheter. Dessa kan användas för att glasa in ett helt uterum. Det blir också en lite snyggare design eftersom att man inte har några speciella dörrar att hitta en bra plats åt eftersom att vikdörren kan placeras var som helst. Man kan också välja om man ska vika den ut eller in från själva rummet. Vill man då ha hela uterummet inglasat kan man istället för vikdörrar välja så kallade fasta partier. Det är helt enkelt fönster i önskad höjd som inte är öppningsbara. Om man vill kan man välja en annan form på sina fönster om man inte gillar den traditionellt fyrkantiga formen. Man kan till exempel välja kilformade eller runda fönster i sina partier. Fasta partier kan också användas överljus ovanför skjutdörrar om man har planerat att bygga med sadeltak. Det går också bra att ha de som fullhöjdsfönster i ett hörn.

Att bygga uterum har blivit alltmer populärt. Många vill kunna förlänga sommaren på detta sätt. Ofta byggs då uterummet på ett sådant sätt att man kan ha skjutbara väggar så att man kan vara utomhus när vädret tillåter. Dessutom har man förmånen att kunna få maximalt med ljus även mörka och olustiga dagar.

Glasa in uterummet

Det som har möjliggjort detta är en kombination av förbättrade byggnadsmaterial och en mer positiv syn på tillbyggnader från byggnadslagstiftningen och från kommunerna. I stort sett gäller att man idag kan bygga ett uterum utan byggnadslov!

När det gäller materialutvecklingen är givetvis glaset i centrum. Dels är det glasets isolerings egenskaper men också möjligheten att få in ljus.

Det finns ett mycket stort utbud på marknaden av uterum. Många av offerterna tillhandahålls av glasmästerier, t.ex. av Glas Service. I stort går skiljelinjen mellan uterum som ska användas året om eller endast när yttertemperaturen tillåter.

Som kund har man mycket stor valfrihet vad gäller såväl materialval som design. I stort sett kan man således idag få exakt det utseende och det material man själv önskar.

Om man vill glasa in befintligt uterum finns det givetvis inga krav på byggnadslov men det kan ändå vara idé att anlita experthjälp för till exempel säkerhetsfrågor.