29. oktober 2014 · Kommentarer inaktiverade för Är du i behov av slipning? · Categories: Okategoriserade

Slipning är en metod som används för olika ändamål. Avsikten kan vara att få ett exakt mått på en detalj som är rund eller plan. Det kan också handla om att vässa ett verktyg eller redskap, att slipa råa ädelstenar för att ge dem lyster, bearbeta sten eller trä liksom att bereda en yta inför målning av densamma. Den önskade följden av slipningen kan vara att öka effektiviteten eller förbättra toleransen hos redskapet, att minska friktion eller att vinna skönhetsvärden.

De viktigaste metoderna för slipning är planslipning och rundslipning. I det förra fallet använder man ett hjul som roterar och skapar en plan yta när hjulet bearbetar ytan. I det andra fallet använder man sig av en slipskiva som är formad så att en cylindrisk yta uppstår. Det kan vara fråga om en att arbeta såväl utsidan som insidan av en komponent.

En slipmaskin består normalt av en slipsten eller en slipskiva. Stenen eller skivan består i sin tur av slipkorn och ett bindemedel. Beroende på materialet som ska slipas och resultatet man vill uppnå bestämmer man sammansättningen av de olika beståndsdelarna.

Verkstäder har normalt sett egen utrustning för att kunna utföra slipningsarbeten åt sina kunder. Alternativt finns alltid en samarbetspartner som kan utföra uppdraget. Om du behöver hjälp med slipning kan vi varmt rekommendera Gloab som är riktiga proffs på den biten.

Comments closed